top of page

Medische zorg

In Cambodja is gezondheidszorg en preventie letterlijk van levensbelang. Het tropische klimaat en beperkte sanitaire voorzieningen zorgen ervoor dat er constant ziekten op de loer liggen. Veel Cambodjanen zijn niet bewust van hun ongezonde en onhygiënische gewoonten. Vaak worden doktersbezoeken vanwege geldgebrek zo lang mogelijk uitgesteld waardoor veel kinderen en ouderen alleen maar zieker worden. COLT zet zich op verschillende manieren in om de gezondheid te bevorderen. 

Medische kliniek

In het community centrum is een medische kliniek gevestigd. De kliniek wordt geleid door artsen van Motomedix, een initiatief van onze partner Chibodia.  Drie keer week heeft een arts spreekuur. Tijdens het spreekuur ziet hij patiënten, verstrekt gratis medicatie en/of verwijst mensen door naar een ziekenhuis. De zorg die wordt aangeboden in de medische kliniek is voor gezinnen uit de gemeenschap gratis. COLT betaalt aanvullende gezondheidszorg (indien nodig) voor alle kinderen die tijdelijk of langdurig in ons opvangcentrum verblijven. Wanneer noodzakelijk ondersteunt COLT specifieke, individuele zorg zoals fysiotherapie. Hiervoor werken we samen met onze partners. 

Jaarlijks tandartsbezoek

De doorlopende medische zorg wordt regelmatig aangevuld met andere gezondheidsbevorderende activiteiten. Zo vinden er oogmetingen en gebitscontroles plaats. COLT wordt jaarlijks bezocht door een groep tandartsen en vrijwilligers van Kids International Dental Services. Zij bezoeken verschillende NGO's en verstrekken honderden kinderen gratis tandheelkunde. Ook komen er regelmatig groepen doktoren of verpleegkundige langs om op vrijwillige basis hun hulp te bieden.  

Voorkomen is beter

Binnen ons community centrum hebben we veel aandacht voor preventie. Voor alle kinderen in de opvang betekent dat o.a. het aanleren van routines zoals handen wassen en tanden poetsen. Daarnaast werkt COLT met zelfhulpgroepen in de gemeenschap. Via deze groepen wordt kennis over hygiëne overgebracht. Tevens is het een manier om noodsituaties in de gemeenschap tijdig te signaleren. Indien nodig koppelt COLT deze situaties terug aan lokale autoriteiten zodat gericht naar oplossingen kan worden gezocht. Denk aan het specifiek aandacht geven aan een bepaald onderwerp, extra trainingen te organiseren of materialen ter bevordering van de hygiëne te verstrekken. 

bottom of page